henkinen kasvu

Aikaa itselle – sano joskus ei

Voisitko kerrankin asettaa itsesi etusijalle?

Jotta voisit sanoa kyllä itsellesi, sinun on aika oppia sanomaan ei jollekin toiselle ihmiselle.  Sanoa ei saattaa olla välttämätöntä. 

Tiedät varaan, kuinka lentokoneen turvaohjeissa neuvotaan laittamaan happinaamari ensi itselle ja vasta sitten toiselle. Tämä on oikeastaan aika selkeä metafora itsestä huolta pitämiselle.

On aika ironista sanoa, että jos et osaa pitää huolta itsestäsi pidä huolta toisista. Jos pidät huolta aina vain toisista ja unohdat itsesi, huomaat pian, ettei sinulle ole energiaa auttaa toisia, sairastut, olet rasittunut, jännittynyt, stressaantunut. Sinusta ei siis ole apua niille, jotka ovat sinusta riippuvaisia.

Siksi itsestä huolta pitäminen ei ole itsekkyyttä vaan yksinkertaisesti järkevää. Kun pidät huolta itsestäsi, asetat itsesi tärkeysjärjestyksessä ensimmäiseksi ja sinusta on apua muillekin.

Voit rohkaista itseäsi sanomalla, että pidän huolta itsestäsi, jotta olen parempi apu toisille. Itsestä huolta pitämisen ei tarvitse olla aikaa vievää vaan voit antaa itsellesi tunnin täysin vain sinua itseäsi varten.

Varata aikaa rauhalliseen kylpyyn, lukuhetkeen, kirjoittamiseen, tanssimiseen – mikä on sinun valintasi – antaa omaa aikaa itsellesi ilman syyllisyyden tunnetta, että sinun pitää huolehtia muista.

Happi, jota tarvitset, on koko ajan ympärilläsi, ja sinun on vain hengitettävä sitä.

Rita no 291

Tagged , , , ,